Ασφαλιστικές εισφορές: Τελευταία ημέρα για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για μη μισθωτούς

efka-3-200×200
0

Ασφαλιστικές εισφορές:
Τελευταία ημέρα για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για μη μισθωτούς

Τελευταία ημέρα σήμερα, Παρασκευή 13 Μαρτίου,
για την υποβολή αίτησης απο τους 1,44 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών για το 2020.

Η πλατφόρμα www.efka.gov.gr/epilego/ είναι προσβάσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr.
Να σημειωθεί ότι επιλογές για τους κλάδους επικούρισης και πρόνοιας δεν θα είναι διαθέσιμες έως τον Ιούλιο.

Οι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι για τους κλάδους αυτούς (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, βενζινοπώλες, αρτοποιοί) θα πληρώνουν την ελάχιστη κατηγορία που ως ποσό ταυτίζεται με το προηγούμενο σύστημα (6,5% επί του κατώτατου μισθού για επικούριση και 4% για εφάπαξ) το πρώτο 6μηνο του 2020.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την κύρια σύνταξη και την υγεία θα ολοκληρωθούν σήμερα Παρασκευή, 13 Μαρτίου.
Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ θα αναρτηθούν –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και οι μη μισθωτοί θα έχουν μια εβδομάδα περιθώριο, έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου,
να πληρώσουν τις πρώτες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με το νέο καθεστώς, δηλαδή τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι επαγγελματίες και οι αγρότες βλέπουν αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της σύνταξης στο οποίο καταλήγει κάθε επιλογή. Υπενθυμίζεται πως η επιλογή είναι ελεύθερη, ωστόσο «κοστίζει» αντίστοιχα στην προσδοκώμενη σύνταξη.

Η ελάχιστη κατηγορία είναι 220 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και 121 ευρώ για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι επαγγελµατίες που ασφαλίζονταν στο παρελθόν µε τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ
και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριµένα χρονικά διαστήµατα,
φαίνεται στην πλειονότητά τους να έχουν καταβάλει µια µέση εισφορά για τα έτη 2002-2019 της τάξης των 240 ευρώ, ποσό που «χτίζει» µέσες συντάξιµες αποδοχές της τάξης των 1.200 ευρώ.

Πρόκειται για ασφαλισµένους του πρώην ΟΑΕΕ που µετρούν ήδη από 20 έως 30 έτη ασφάλισης.
Στο νέο σύστηµα μπορούν να ενταχθούν στην 3η ασφαλιστική κατηγορία προκειμένου να διατηρήσουν στο ίδιο ύψος την σύνταξη που έχουν «χτίσει» μέχρι τώρα.
Εάν επιθυµούν να αυξήσουν το ποσό της προσδοκώµενης σύνταξής τους,
πρέπει να ενταχθούν σε µεγαλύτερη της 3ης ασφαλιστική κατηγορία.
Το εν λόγω σενάριο εκτιµάται πως καλύπτει περί το 70%-80% των ασφαλισµένων του πρώην ΟΑΕΕ.

Αντίστοιχα για τους επιστήµονες του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόρους, συµβολαιογράφους, µηχανικούς, γιατρούς) φαίνεται πως η επιλογή της 4ης κατηγορίας διατηρεί το ύψος της προσδοκώµενης σύνταξης στο σηµερινό της ύψος και οποιαδήποτε κατηγορία από την 3η και κάτω το ρίχνει.

Μπλοκάκια

Για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός,
οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει.

Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας – 252€

– Εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει την διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.

– Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση,
η εισφοροδότησή γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.

– Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€,
μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.

– Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

– Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.

– Οι εισφορές είναι μηνιαίες και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).

– Η επιλογή κατηγορίας είναι υποχρεωτική.
Σε περίπτωση που δεν επιλέξει κάποιος ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθεί υποχρεωτικά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.