Βρούτσης: Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα

giannis-broutsis-350×219
0

Βρούτσης: Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα

Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το τμήμα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί από τον κρατικό υπολογισμό

H καταβολή του δώρου Πάσχα είναι διασφαλισμένη για όλους τους εργαζομένους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης,
διευκρινίζοντας ότι για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, θα δοθεί η χρονική δυνατότητα καταβολής δώρου μέχρι το καλοκαίρι.

Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το τμήμα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί από τον κρατικό υπολογισμό.

Εκτός από τις τρεις δέσμες μέτρων, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε μία τέταρτη σήμερα για την ανακούφιση εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπ. Εργασίας ανακοίνωσε τα εξής:

Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες -στοιχεία αιτήσεων για μείωση έως 40% του επαγγελματικού μισθώματος και δήλωση εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ. Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή έως 31/03. Εώς τώρα έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 230.000 επιχειρήσεις.

Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζομένους, ώστε να συμπληρώσουν και οι εργαζόμενοι τόσο για τη μείωση του μισθώματος,
αλλά και για την αποζημίωση των 800 ευρώ. Από σήμερα υπάρχει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εμπλουτισμένη πλατφόρμα με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα μέτρα στήριξης.

Καλώ επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση να εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και να υποβάλουν νέο έντυπο ώστε να απολαύσουν το μέτρο μείωσης ενοικίων.

Από 6/04 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν στο σχετικό έντυπο που θα βρουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Και γι’ αυτούς ισχύει η ρήτρα μη-απόλυσης προσωπικού.

Όσον αφορά τη στήριξη των ειδικών επιστημόνων, η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους, μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης.

Η πρώτη δόση 400 ευρώ εντός Απριλίου και τα υπόλοιπα έως τα τέλη Απριλίου.
Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Όσον αφορά την αποζημίωση Μαΐου, εάν η κρίση συνεχισθεί, ο επιστημονικός κλάδος θα ενταχθεί στο καθεστώς των υπολοίπων εργαζομένων,
ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ασφαλιστικές εισφορές; Σήμερα θα εκδοθεί ΠΝΠ που θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου
και χρονική μετατόπιση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, όσον αφορά τη στήριξη ανέργων και ηλεκτρονική έκδοση δελτίου ανεργίας, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε την άμεση ενεργοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και προγράμματα για 100.000 ανέργους εντός του Μαΐου.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής ανέργων.