Κορονοϊός: Τι ισχύει για τους ανασφάλιστους εν μέσω πανδημίας

assets_LARGE_t_183761_53765807-lxru5wu8qf2c1d7mj1tfauluosh1jxhnz97vel5z1q
0

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τους ανασφάλιστους εν μέσω πανδημίας

Κορονοϊός Ελλάδα: Oι ανασφάλιστοι συνεχίζουν να παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν – Μέχρι πότε παίρνει παράταση η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.  Τι ισχύει για τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Συμφωνα με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε μέσω Covid -19 μέχρι και τις 31 Μαΐου 2020, οι ανασφάλιστοι συνεχίζουν να παίρνουν δωρεάν φάρμακα.

Όπως αναφέρει η ΠΝΠ: 

“Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2020, η ισχύς των αποφάσεων χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, οι οποίες εκδόθηκαν από δήμους δυνάμει του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), εφόσον, έως την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, οι υποβληθείσες αιτήσεις παράτασης δεν έχουν καταχωρηθεί ως εγκεκριμένες στο ηλεκτρονικό μητρώο ανασφάλιστων-οικονομικά αδυνάτων πολιτών του άρθρου 4 της υπ΄ αρ. 25132/4.4.2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄ 908) ή εφόσον η ισχύς των ανωτέρω αποφάσεων έληξε, μετά τις 25 Φεβρουαρίου 2020, χωρίς να υποβληθεί αίτηση ανανέωσης.

Αυτό προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να παρατείνεται εκ νέου η ισχύς αυτών των αποφάσεων, καθώς και των αποφάσεων των οποίων η λήξη της ισχύος έπεται της λήξης των προαναφερθέντων αποφάσεων”.

Δείτε την ΠΝΠ ΕΔΩ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 3 Φεβρουαρίου απαλλάχθηκαν από τη φαρμακευτική δαπάνη οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που το είχαν χάσει με το νόμο Κατρούγκαλου. Η Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα των συνταξιούχων αυτών ισχύει  μέχρι νεωτέρας. Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει προκειμένου να μην απαιτηθούν αντιλογισμοί, μέχρι την τροποποίηση του νόμου.

Το Κοινοβούλιο επίσης τότε έκανε επίσης με ευρεία πλειοψηφία δεκτή την ενιαία τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε:

  • στην επέκταση κατά δύο έτη του υφιστάμενου καθεστώτος που διέπει τους περιορισμούς στην υποβολή υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισαν δηάδή την παράταση του χρόνου ισχύος της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., σε γιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου ιατρού Ε.Σ.Υ., εκτός εάν αυτοί παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή.  Ωστόσο λόγω του κορονοϊού  τελικά έχουν ζητηθεί και άλλες προσλήψεις. Περισσότερα θα δείτε ΕΔΩ. 
  • Επίσης η τροπολογία αφορούσε και στον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής από τους ασθενείς, ιδιωτικού φαρμακείου, ως σημείου παράδοσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και στην απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης για τη διευκόλυνση των δικαιούχων. ( Αυτό λόγω του κορονοϊού επηρεάζεται). Περισσότερα για τα φάρμακα Υψηλού Κόστους ΕΔΩ.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ισχύει για τα γενόσημα φάρμακα. Οι δικαιούχοι δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τους χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής.

Λίστα με τα φάρμακα που χορηγούνται με μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή

Δεν υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση σχετικά με το άν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τους δικαιούχους λόγω Covid -19. Ο κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι ο ίδιος και δεν έχει αλλάξει από το 2019, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα. 

Αναλυτικά η λίστα:

1

2

3

 

 

4

 

5

6