Οι οδηγίες της Επιτροπής για κατασκευή και χρήση αυτοσχέδιας μάσκας

ΜΑΣΚΑ675203877
0

Οι οδηγίες της Επιτροπής για κατασκευή και χρήση αυτοσχέδιας μάσκας

Οι οδηγίες της Επιτροπής για κατασκευή και χρήση αυτοσχέδιας μάσκας

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, έγινε αναφορά στις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την κατασκευή και χρήση αυτοσχέδιας μάσκας. Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Λοιμωξιολόγος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αντικατέστησε για σήμερα τον κ. Τσιόδρα. Τι είπε για τις μάσκες με βαλβίδα εκπνοής.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, η «Επιτροπή έδωσε οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας μάσκας αλλά και οδηγίες για την επιλογή του είδους του υφάσματος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, το οποίο κατά προτίμηση πρέπει να είναι βαμβακερό 100%, το είδος της ύφανσης, η οποία πρέπει να είναι πυκνή και σε πόσες στρώσεις.

Οι υφασμάτινες αυτές μάσκες μπορούν μετά από κάθε χρήση να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60 με 90 βαθμούς και αφού στεγνώσουν και σιδερωθούν να ξαναφορεθούν. Η χρήση της μάσκας βέβαια, έχει κανόνες. Ο πιο βασικός είναι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν τη χρήση και μετά την αφαίρεση της.

Επίσης, δεν πιάνουμε ποτέ τη μάσκα, ειδικά στην εξωτερική επιφάνεια που μπορεί να είναι μολυσμένη. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που η χρήση της μάσκας αποτελεί υποχρεωτικό μέτρο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συστήνει σε αυτήν τη φάση τη χρήση μάσκας ή άλλου καλύμματος προσώπου σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τήρηση του μέτρου της απόστασης».

Σχετικά με τις μάσκες με βαλβίδα εκπνοής ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι «δεν πρέπει να τις επιλέγει το κοινό, επειδή οι μάσκες αυτές μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού όταν τις φοράει κάποιος που είναι φορέας. Οι μάσκες αυτές που ονομάζονται FFP2 και FFP3 είναι για χρήση μόνο από τους υγειονομικούς και μόνο για ένα συγκεκριμένο σκοπό».

Στη συνέχεια ο Λοιμοξιωλόγος αναφέρθηκε στην επόμενη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων ως εξής: «Από αύριο ξεκινά μία επόμενη φάση. Δεν υποστηρίζουμε ότι η δυσκολία όλων πέρασε πλέον. Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα γυρίσει στο πριν. Ξεκινάμε όμως, να μπαίνουμε σε μία σχετική κανονικότητα με προσεκτικά και αργά βήματα.

Κατά αυτήν τη σχετική κανονικότητα δε ξεχνάμε ότι τα βασικά μέτρα προστασίας μας από τον ιό είναι κατά σειρά προτεραιότητας η απόσταση πάνω από το 1 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό η αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη του προσώπου.

Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί σταδιακά αίρονται θα πρέπει να δώσουμε λίγη μεγαλύτερη βαρύτητα στη μάσκα, η οποία αποτελεί συμπληρωματικό μέσο πρόληψης της διασποράς του νέου κορονοϊού ειδικά όταν δε μπορούμε να τηρήσουμε το βασικό μέτρο απόστασης 1,5-2 μέτρων.

Όταν λέμε μάσκα εννοούμε τη χρήση ενός προστατευτικού καλύμματος του στόματος και της μύτης, το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμα και αυτοσχέδιο. Ο κύριος στόχος της χρήσης της είναι η προστασία των ανθρώπων από τις εκκρίσεις του στόματος και της μύτης που μπορούν να εκσφενδονιστούν από την ομιλία, το βήχα ή το φτάρνισμα.

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr

Σχετικά Άρθρα