Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, σύνταξη σε δευτερόλεπτα !!

συνταξιουχοι
0

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, σύνταξη σε δευτερόλεπτα !!

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για μία ιστορική ημέρα ενώ στις 21 Ιουνίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ξεκινήσει η πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης. Σήμερα έχει ήδη ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή για τις συντάξεις γήρατος πρώην ΟΓΑ, σύνταξης χηρείας και συντάξεις αιτίας θανάτου. 

Η ψηφιακή σύνταξη θα απονέμεται σε ένα δευτερόλεπτο, ούτε μέρες, ούτε μήνες όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Έτσι στο εξής όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνεται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων 

Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΆΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στην συνέχεια βάζουν το ΑΜΚΑ τους και το email τους. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα μετο είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.

Οι αποφάσεις χηρείας και γήρατος πρώην ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής ΑΤΛΑΣ. Κάθε απόφαση γνωστοποιείται αποκλειστικά στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα συνταξιοδότησης ισχύουν ότι ισχύει σήμερα, δηλαδή μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ ή του μηχανογραφικού συστήματος του Δημοσίου τομέα (ΓΓΠΣ).

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1.1.2017 προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ προβλέπεται να υποβάλλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.

 

dikaiologitika.gr