Η Swiss Re για τα ασφαλιστικά ταμεία

9.asfSWISSRE
0

Με μία ουσιαστική σε μηνύματα και εντυπωσιακή σε προσέλευση κόσμου ημερίδα για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, η Prudential Marghios & Partners και ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός της Swiss Re επιβεβαίωσαν την στρατηγική τους συνεργασία. Την συνεργασία χαιρέτισε ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen ο οποίος επεσήμανε την δυναμική του ελβετικού ομίλου και τις λύσεις που μπορεί να δώσει σε θέματα συντάξεων ενώ χαιρετισμό από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου απεύθυνε ο Capital Solutions Manager EMEA της Swiss Re, Mr. Bruce Hodkinson, ο οποίος αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στη νέα προοπτική που ανοίγει για τη Swiss Re αυτή η συνεργασία και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Swiss Re στο συγκεκριμένο καυτό θέμα.

Οι χαιρετισμοί της ημερίδας «Θωρακίζοντας τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης» χαρακτηρίστηκε από την παράθεση αλλά και αντιπαράθεση των απόψεων και των ιδεολογικών τους αντιθέσεων, ειδικά ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσο Πετρόπουλο και τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ Νότη Μηταράκη, σχετικά με το ασφαλιστικό και το θεσμικό χαρακτήρα των Επαγγελματικών Ταμείων.

Και οι δύο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της ύπαρξης, υπό αυστηρή εποπτεία, αλλά στη συνέχεια ο καθένας εκ των δύο, προχώρησε στις θέσεις του. Μάλιστα, ο κος Πετρόπουλος ευχήθηκε να είχε και περισσότερο χρόνο για δευτερολογία! Ο υφυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στον υποβοηθητικό και συμπληρωματικό χαρακτήρα των Επαγγελματικών Ταμείων απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση και επεσήμανε ότι η Πολιτεία θα διευκολύνει τον θεσμό και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σειρά διατάξεων που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων.

Τόνισε δε, ότι μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα από την λειτουργία πολύ καλών και μεγάλων ταμείων στο εξωτερικό. Ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι για πολλά χρόνια η δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα ήταν παραμελημένη και τώρα στόχος είναι να υπάρξει αρμονία μεταξύ της δημόσιας και επαγγελματικής ασφάλισης.

Ο κ. Μηταράκης χαιρέτισε την σύμπραξη του ελβετικού κολοσσού της Swiss Re με την Prudential Margios & Partners ως μία κίνηση ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και απόδειξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σχετικά με τον θεσμό των Επαγγελματικών Ταμείων τόνισε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται την ενίσχυση τους ως πυλώνα ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα. «Να στηρίξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα των Επαγγελματικών Ταμείων και ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μηταράκης ζήτησε να μπει τέλος στην αβεβαιότητα στο συνταξιοδοτικό δημιουργώντας το σύστημα των 3 πυλώνων με τον 1ο πυλώνα να έχει δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα με μείωση εισφορών, ο 2ος πυλώνας να περιλαμβάνει σύγχρονη επικουρική επαγγελματική ασφάλιση με ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων και κεφαλαιοποίηση των εισφορών σε ατομικούς λογαριασμούς. Ανέφερε πως πρέπει να δίνεται δικαίωμα επιλογής των ασφαλισμένων, σε ότι αφορά την επενδυτική στρατηγική, εύρος στην ηλικία επιλογής της ασφάλισης, μείγμα ισόβιων καταβολών ή εφάπαξ καταβολών. Σημαντικό επίσης, ότι αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της ΝΔ, ώστε στο νέο υποχρεωτικό πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης που έχει προαναγγείλει, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ένταξης, όχι μόνο των νέων ασφαλισμένων, αλλά και των παλαιών.

Ο κ. Μιχάλης Κωνσταντίνου, μέλος της γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία ως 2ος πυλώνας ασφάλισης έχουν παράδοση 2 αιώνων στο εξωτερικό και αποτελούν ένα βασικό θεσμό συνταξιοδότησης.

Εποπτικοί φορείς των Επαγγελματικών Ταμείων

Οι εκπρόσωποι των φορέων εποπτείας των Επαγγελματικών Ταμείων, η κα Ευφροσύνη Κουσκουνά από Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η κα Μαρία Μαργαριτσανάκη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και ο κος Χαρίλαος Αλαμάνος μέλος στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) αναφέρθηκαν στις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την εποπτεία των Ταμείων αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, όπως για παράδειγμα τη διασυνοριακή επαγγελματική ασφάλιση και την εναρμόνιση της Οδηγίας 2341/2016, εντός του Ιανουαρίου 2019. Κοινός παρονομαστής όλων των ομιλητών ήταν ότι για την ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων απαιτείται συνετή και χρηστή διαχείριση και την ανεξαρτησία των διοικήσεων από πολιτικές παρεμβάσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση ενημέρωση των εποπτικών φορέων για κάθε ενέργεια των ταμείων και τα πρόσωπα και τους θεματοφύλακες ενώ τονίστηκε ότι από το 2019 και αναμένεται να προστεθούν άλλα 4 Επαγγελματικά Ταμεία στα υπάρχοντα 17.

Ο κ. Χαρίλαος Αλαμάνος πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, μίλησε για την κακοδιαχείριση των κοινωνικών Ταμείων, ανευθυνότητα της πολιτείας και των διοικήσεων των δημόσιων Ταμείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν ταμεία που έχουν ακόμα και σήμερα έχουν πάνω από 10 χρόνια να δημοσιεύσουν ισολογισμούς και να ελεγχθούν. «Ο συνδυασμός των 2 πυλώνων είναι η μοναδική λύση» κατέληξε ο κ. Αλαμάνος ο οποίος έδωσε παράδειγμα από την λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Αυστραλία, ενώ μίλησε και εξ ’ιδίων, για το δικό τους ΤΕΑ στην Ελλάδα, των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Σχετικά Άρθρα